Imádom a kencéket, vagyis a krémeket, amiket pirítósra kenve, vagy pékáruba téve, esetleg pár nyers zöldséggel, netán egy frissen sült lepénykenyérrel bármikor, bárhol fogyaszthatók.
Most egy szokatlan párosítást próbáltam ki, csicseriborsót, sárgarépát, és padlizsánt tárkonnyal fűszereztem. A padlizsánt télire úgy szoktam eltenni, hogy lehámozom, felkockázom, és sóval olíván lepirítom. Télen ha előveszem, csak kevés majonézt, és tejfölt adok hozzá, és máris kész a kenhető kence. Most is ez volt a terv, de nem szeretem a házi majonézt, és totu tejföl sem volt csak egy kanálnyi.
Ezért a mélyből elővett padlizsánt egy serpenyőbe tettem, mellé raktam a csicserit és a répát, majd pár perc alatt átmelegítettem, hogy könnyebben krémesíthető legyen. Hozzá raktam még a maradék pesztos totu tejfölt, és egy kanál sós paprikakrémet, majd botmixerrel krémesítettem.
Ma reggelire ez a zöldséges krém került a tegnap készült zsömlémre, de előtte kapott egy kevés pesztot, és egy szelet vajat, mert ugye az el nem maradhat!
Olyannyira laktatóra sikeredett a reggelim, hogy nem kívántam ebédelni, de két óra körül azért egy almát elfogyasztottam.
Vacsorára sült krumpli volt tükörtojással, és kovászos uborkával.