Ugyan azt a receptet használtam amit múltkor, igaz egy kis módosítással.
Nem három deci lisztet, hanem 3o deka lisztet használtam és mindent a 3-mas számra építettem, csak, hogy könnyebb legyen megjegyezni.
A következő alapanyagokból állt ma össze a zsömle:
- 1o dkg barna rizsliszt,
- 1o dkg köles liszt,
- 1o dkg kukoricaliszt,
- 3 evőkanál burgonyapehely,
- 3 evőkanál útifűmaghéj,
- fél evőkanál só,
- 1 tk szódabikarbóna,
- késhegynyi aszkorbin (c vitamin por),
- 3 dl meleg víz,
- 3 evőkanál csirkezsír.
A szárazanyagokat összekevertem, majd a folyadékot és a zsírt alaposan elkevertem vele. Pár perc várakozás után a vizet felszívta a szárazanyag, és ennek okán könnyedén zsömléket formáztam belőle.
Mivel menet közben padlizsánból szerettem volna valamilyen kencét előállítani, arra gondoltam, kipróbálom, milyen ha a mélyből elővett, ősszel lesütött padlizsánt teszek pár darab zsömlébe. Így 2 evőkanálnyi sós sült padlizsánkockát kevertem egy adag tésztába, és zsömléket formáztam belőle.
5o perc alatt finom, kívül ropogós héjú, de belül puha zsömlék készültek.