A főzőversenyen már évek óta mellettünk főz egy bajai srác halászlevet. 2 éve elkértem a receptet, de jól el is tettem, tavaly ismét elkértem és most már a pontos receptúra szerint főzöm, de mégis kicsit másként
Az alaprecept
- 1 kg hal
- 1o-12 dkg hagyma (egészben, max félbe vágva, mert akkor nem fő szét az alaplében).
- 2,5-3 dkg pirospaprika
- 1,2 liter víz
- só.
A vizet a hal lesózott aprólékaival (alaplének szánt halfej, farok stb..), és a hagymával feltesszük főni, amikor már forr a víz beleszórjuk a pirospaprikát és 3o percig főzzük, A lé elkészülte után leszűrjük, majd a már lesózott halszeleteket kb 1o perc alatt készre főzzük a hallében.
A recept kb ennyi volt, de mivel én eddigi életem során szegedi, passzírozott, sűrű halléhez voltam szokva, így a főtt hagymát, és az alaplében fellelhető csontról lefőtt halhúst egy botmixerrel pürésítettem és a pirospaprikát nem csak simán beleszórtam, hanem egy kevés olajon megfuttattam, így nem szemcsés a pirospaprika, mint amikor csak a vízben oldódik fel.
A receptet már többször elkészítettem és nagyon bevált, de akkor ízlett igazán, amikor + fűszereztem még. Bors, kömény, és volt, hogy majoránna is került a hallébe, na meg chili ami egy halléből kihagyhatatlan.