Elviekben nem ehetnék élesztőt, mert a gyomromnak nem tanácsos, de ma mégis megpróbáltam egy élesztős kenyeret sütni, csak azzal a fránya idővel nem számoltam, így a kenyerem nem kelt meg rendesen (habár fogalmam sincs sikér nélkül milyen kenyérnek kellene "belügyileg" lennie), de azért ehető lett!
Ez a kenyér most,
- 4o deka lisztből áll, ami köles, hajdina, lenmag, és mustármag őrlemény vegyesen.
- 2 evőkanál burgonyapehely,
- 2 evőkanál útifűmaghéj,
- egy evőkanál só,
- 2 dkg élesztő,
- 4,5 - 5 dl meleg víz.
Az élesztőt langyos vízben elkevertem, majd hagytam, hogy felfusson, utána a többi folyadékkal együtt a szárazanyagokhoz öntöttem, és egy fakanállal alaposan elkevertem. Egy teflon formába öntöttem, és előmelegített sütőben egy órán át sütöttem.
Amikor beleöntöttem a nokedli sűrűségű masszát a formába, akkor jutott eszembe, hogy az olajat, zsiradékot kifelejtettem, de azért kívül roppanós, belül puha, viszont elég masszív szerkezetű kenyeret kaptam.