Tegnap elért a vég, újra elkapott az egyhangúságtól való félsz, mint már történt ez pár alakalommal az előző kúrám során! Próbálok odafigyelni, változatosan étkezni, de ez a szűkös alapanyagok miatt, nem mindig működik! Érdekes, az előző alkalommal eszembe sem jutott az, hogy a kenyeret reprodukáljam. Igaz akkor nem volt ennyire szigorú a lista, hiszen akkor a gyomromnak semmi baja sem volt.
Ezért az este kutakodni kezdtem, és ma reggel kenyeret sütöttem! Igaz ez szerintem nem kenyér, hanem egy sós piskóta, de a lényeg a lényeg, erre valami rátehető!
Az alap receptet egy paleos oldalon találtam. Az alapanyagok közül a világos magőrlemény nem állt rendelkezésemre, így azt két és fél evőkanál dióval helyettesítettem, így a következőkből állt össze az én "kenyerem" .
6 db, tojásfehérje
5 evk, lenmagpehely
2,5 evk darált dió
2 evk, kókuszzsír
késhegynyi szódabikarbóna
fél mokkás kanál só
A tojásból a sóval kemény habot kell verni, majd beleforgatni a felsorolt szárazanyagot, és hozzáadni a két kanál zsiradékot. Ezt a masszát egy sütőpapírral béllelet 10x20 centis formába tettem, majd előmelegített sütőben, kb 180 fokon 25 perc alatt készre sütöttem!
A végeredményt kétkedéssel vártam, mert a massza csak a forma alján volt, így nem tudtam elképzelni sem, hogy ebből, hogy a csodába lesz olyan magas "kenyér", mint az alapreceptben látható? Természetesen nem is lett, sőt a teteje is visszaesett.
Arra gondolok, hogy a dió túl sok volt, a zsíros állaga lehúzta a tojást, mivel még + két kanál kókuszzsír is van benne, és ez a mennyiség talán sok volt a tojásfehérjéhez. A másik a tojás mennyisége, hiába 6 tojás volt, de ezek most kis tojások voltak, így lehet a fehérje picivel kevesebb volt, mint kellett volna?
De, és ez a lényeg, a végeredmény egy 20x10 centis, kb 2 centi magas, ha kettévágom akkor 4db teflonkenyér nagyságú kenyér szeletett kapok. A következő sütés alkalmával nagyobb tojást és kevesebb zsiradékot fogok használni!
Első nekifutásra mondhatni majdnem tökéletes lett!