Tegnap szert tettem pár friss zöldségre, és arra gondoltam ma reggelire valamilyen tekert tésztaszerűséget kreálok.
Valamilyen lisztből szerettem volna papírvékonyságú feltekerni való kenyérpótlékot, kevés alapanyagból, és legfőképpen tojás nélkül!
Nincs semmi bajom a tojással, de ezen a héten majdnem minden nap ettem valamilyen formában! A neten való kutakodásom során találtam több tojáshelyettesítő ötletet, ezért arra gondoltam elsőre körben kipróbálom a chia magot. Egy evőkanál chia magot, 3 evőkanál vízzel elkevertem, majd félretettem, amíg a mag megköti a vizet, kb 1o perc. Addig a tölteléket előkészítettem.
Amikor már kocsonyás állagúvá vált, a chia mag,
- hozzátettem egy evőkanál amaránt lisztet,
- egy evőkanál repceolajat,
- egy csipet sót.
Majd alaposan összekevertem, és ezt a sűrű masszát egy tapadásmentes serpenyőben, olajos kanál segítségével elkezdtem kör alakúra formázni. Elég lassan haladtam, ezért vettem egy darab szilikonos sütőpapírt, amit a tésztára helyeztem, és a tésztát egy üveg segítségével serpenyő nagyságúra nyújtottam.
Amikor kész volt, a sütőpapírt eltávolítottam, és oldalanként kb 1-2 perc alatt késre sütöttem, mivel a múltkori hasonló kreálmányom nem nagyon volt tekerhető, arra gondoltam, hogy egy darab sütőpapírt segítségül hívok, és még melegen feltekerem, pont úgy ahogy a piskótát szokás.
Pár percig hagytam feltekerve a tésztát, majd kibontottam és megtöltöttem,
Rukkolát, töpörtyűt, paradicsomot, és hónapos retket raktam bele, amit még a deszkán szárított kaporral megszórtam, majd amikor már minden rajta volt, meghintettem sóval, és meglocsoltam majonézzel. Tudom a töpörtyű, és a bolti kész majonéz nem pont passzentos, de mivel sajtom, és saláta öntetem sem volt, így maradt ez a hirtelen ötlet.
Végül feltekertem, és jó ízűen elfogyasztottam, de mivel nem akartam majonézt enni, így egy kis bűntudatom volt, nem is esett annyira jól, egy lazább szerkezetű (hígabb állagú) öntet, sokkal jobban passzolt volna.