A mai zsömle végre már kezd, valódi zsömlére hasonlítani, és nem holmi tojás által generált "tésztaféleség"!
A türelem még mindig nem erősségem, ezért a melegen kettévágott zsömlét a kés meghúzta, de kihűlt állapotában, nem nyers, kifejezetten élvezhető pékárú kerekedett ki a következő alapanyagokból!
3 dl liszt, amit én a következőkből raktam össze,
- köles, -hajdina, -kölessel és hajdinával darált lenmag vegyes keverékéből,
- 2 evőkanál burgonyapehely,
- 3 evőkanál útifűmaghéj,
- ízlés szerint só,
- 1 teáskanál szódabikarbóna,
- késhegynyi aszkorbin (patikában kapható C vitamin por),
- 2 evőkanál étolaj,
- 3 dl meleg víz
Az egészet alaposan összekevertem, majd hagytam pár percet pihenni, amíg a vizet felszívta, majd 7 zsömlét formáztam, és előmelegített sütőben 5o perc alatt készre sütöttem.
Régen durumlisztből sok zsömlét sütöttem, de ez 1oox jobb attól, lazább, levegősebb szerkezetű, vajjal fenséges volt, csak a tej, az a jó hideg tej, az hiányzott!