Kaja - kúra

Palánta

2018. május 07. - önismereti utazó

Érdekes dolog ez a posztolás, első körben minden elismerésem azoknak akik napi, heti szinten blogot vezetnek! Nagyon sok időt igényel egy rendesen megszerkesztett írás,képek szerkesztése stb...

A palántáimról készítettem képeket, de már leülni posztolni nem volt erőm,  idegrendszerem! Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy eléggé elment a kedvem a palántaneveléstől, mert amióta kipikíroztam a paradicsomjaimat, mintha megálltak volna a növésben!!! Már több mint egy hete készítettem ezeket a fotókat.

dhc_001.jpg

Uborka, mini bazsalikom, és a háttérben chilli.

dhc_002.jpg

Dinnye és banán uborka.

 

(több fotó később)

3 embernek adtam pikirozásra váró palántákat, és mindenkinek sokkal szebb, nagyobb lett mint az enyém most, a piacon látott zellerpalántákról már nem is szólva, tisztára letargiás lettem, amikor megláttam a 2o centis zellereket,az én másfél centis palántáimhoz képest!  na ja ezt teszi a fóliás párás közeg!

A lakás nem tudja felvenni a versenyt a palántanevelésben egy üvegházzal, fóliasátorral szemben sem!!!

Ezt tudom, és régen is tudtam, de valami gond van most, mivel tavaly csodásan nőttek a palántáim, idén nem! Lehet a vett föld az oka? Direktbe palánta földet vásároltam, a magok szépen kicsiráztak, így a pikírozás után sem lehetne gond.. viszont mégis valami gebasz van.

Olyannyira elment a kedvem, hogy a menet közben ültetett magokról már nem is írtam,

Uborkát, cukkinit, brokkolit, karfiolt, karalábét, pagoda karfiolt, lila leveles kelt, banán uborkát ültettem, és a cukkinit és az  uborkát már ki is ültettem  végleges helyére,

(fotó később)

Bár ezt a pár posztot annak szántam, hogy visszanézhető legyen az egyes növények palántanevelési ideje, de rá kell jönnöm, hogy teljesen felesleges, mert ezer és egy dolog befolyásolhatja a növekedést, pláne, ha lakásban nevelésről  van szó, és nem fóliás - üvegházas megoldásról.

 

Ez is elmúlt

Ez most nehezen ment,, de nem a kaja hiány miatt, mert nem éheztem, bőven elég volt amit ettem, csak ismét az egyhangú kaja ami nem dobott fel.

Ma reggelire életem első mangóját vágtam fel,

erd_001.jpg

fura volt, de nem rossz. Bár szeretem a sárgarépát, de a mangó utóizeként nagyon sokáig érdekes sárgarépa ízt éreztem a számban.

Ebédre kissé megszegtem a diétámat, de a vendégség miatt muszáj volt, levesben főtt zöldségeket ettem, és mosolyogva néztem, ahogy a 77 fogást végigeszik és közben jajongnak, hogy ennyit, annyit ettek! Érdekes én nem láttam senki fejénél sem fegyvert, hogy lelövik ha ebből vagy abból nem esznek!  :) És ismételten azon csodálkozom, hogy miért nem éreztem vágyat egy kaja után sem, holott volt jócskán minden amiből lehetett volna csemegézni. Sajt tál, hidegtálak, levesben főtt, marha, tyúk, tarja, kakas pörkölt, liba, kacsa sült, csirkemell torta, és különböző saláták , köretek garmada. És az édesség felhozatalról már nem is szólva.

De semmi sem csábított, érdekes, ilyenkor teljesen ki tudok kapcsolni, de olyan jó lenne ezt a kikapcsolt állapotot néha a hétköznapok kajáldás dolgaiban is aktíválni.

Vacsorára a tegnapi brokkolis, csicseris maradékot fogyasztottam el.

Már többször akartam ezt a diétát a saját ízlésemre átformálni, de a mostani sem úgy alakult, mondjuk itt a húsvéti böjt közbe szólt, mert ugye ha böjt, akkor legyen böjt, és nem zsírban, olajban tocsogós zöld lét,

Még mindig azt vallom, hogy diéta idején is kell az olaj, zsiradék a szervezetnek! na de sebaj, ami késik nem múlt el, így remélem a következő ilyen alkalommal, végre sikerül saját elképzeléseimet megvalósítanom és akkor sokkal, de sokkal színesebb étrendet prezentálhatok! 

Összegzésként, ismételten csak azt tudom mondani, hogy mindenkinek tudom javasolni, egy próbát mindenféleképpen megér ez a diéta!

Ketózis

A mai nap is a rohanás jegyében telt, és még holnap is ugyan ez lesz, de azért ma ezt azt ettem!

Reggelire igaz nem nagyon volt időm, így csak futtában eszegettem a szendvicsekhez vásárolt retekhalomból.

3e5td_001.jpg

Sajnos az általam ültetett nem bír szobai körülmények között nőni, viszont jó kis retek csira volt, de erről bővebben majd egy másik posztban.

Ebédre halászlé volt és hal, ez még a karácsonyi maradék fagyasztott cucc volt, így ideje volt már elfogyasztanom. A hallé, natúr volt, vagyis vízben, hagymával megfőzött passzírozott hal,ami piros paprikát nem tartalmaz, így gondoltam csak a hal saját "sírja" van benne, így az megengedett, habár nem , de én annak vettem, vagyis engedélyeztem ma magamnak és Isteni ebédem volt! 

Vacsorára brokkoli és csicseri volt, sós paprika krémmel összefőzve.

3e5td_003.jpg

Tegnap kutakodtam picit és lehet a fúra íz a számban aceton volt? Mivel fogalmam sincs milyen az aceton "illat", így csak tippelek, de egy érdekes cikket találtam róla,, és ezt olvastam , ezért még tegnap este meg is ettem egy almát! Habár ma sem volt korrekt reggelim, de az ebéd és a vacsi rendben volt, ezért nem jött elő a tegnapi tünet?

 

Talán ha ,,,

A mai nap sem mondható egy kreatív konyhai létnek, de azért ettem.

Reggelire bár narancsot terveztem, de mivel az asztalon egy csodás banán mosolygott rám, így nem volt kérdés, hogy bár ma nincs a lapra banán firkantva, de azért az került elfogyasztásra,

Ebédre egy adag barna rizst fogyasztottam, kaliforniai paprikával, és retek hajtással.

dxc_008.jpg

Vacsira egy mandarint ettem.

Talán ha nem lenne nagyhét, vagy nem lenne fontos a szervezetem kitisztítása, akkor most feladnám, ugyanis a közérzetem tökéletes, rengeteg energiával pörgök, ami most nem is hátrány, de ilyen eddig még nem volt, fura íz van a számban, nem tudom pontosan behatárolni, de talán ha beteg az ember, akkor érzi ezt? Eddig még ilyet nem éreztem, pedig már jó pár ilyen héten vagyok túl, De mivel a cukrom brillirozik, í közérzetem tökéletes,úgy döntöttem nem adom fel, már csak két nap,remélem jól veszem az akadályokat!

Kritikus pont

Na ez a banán nap, nem az én napom volt! 1o banánt szerintem egy normál eü állapotban lévő ember sem fogyaszt el (egy nap alatt), nem, hogy egy cukros, akinek egy is "méreg" mivel az egekig emeli a cukorszintet, na de megléptem, na nem a tízet, de  két és fél banánt megettem, és a cukrom is rendben! :- )

Reggelire egy kicsit, délben borsólevest készítettem, na az sem dobott fel, mert inkább vízben főtt zöldségeknek mondanám, mint levesnek, mivel sem zsiradék, sem kis pirospaprika és liszt nem elegyedett vele, így ettem, ettem, de alig vártam, hogy elfogyjon. Most már sajnálom, hogy borsót vettem ki és nem kelkáposztát készítettem.

Már tegnap éreztem, hogy nagyon nincs kedvem ehhez a böjthöz MOST, ( nem azért, mert éhes lennék, hanem mert sok a munka és nincs erőm az étkezésre is figyelni), de ma a borsóleves ezen nem kedvelésem még növelte,

dxc_003.jpg

lehet az volt a baj, hogy a borsót, előbb vettem ki mint ahogyan főzni akartam és jócskán több órával kiolvadás után került csak főzésre, ezért nagyon nem volt jó az állaga, holott blansírozva teszem el, és még nem volt rossz soha, pláne, hogy saját termés, és nem öreg borsó kerül fagyasztásra.

Délután a héten először kezdtem érezni, hogy éhes vagyok, így egy fél banánt beiktattam a két főétkezés között,  csak, hogy ne emeljem egekbe a cukorszintem!!! majd vacsorára egy egészet. ITT kel leszögeznem egyáltalán nem éhezem, sőt mondhatni  nem nagyon vagyok éhes, lehet ez a sok víznek köszönhető, vagy a hébe hóba elfogyasztott útifűnek? 

Alig várom a nyarat, kíváncsi vagyok vajon egy friss kerti "zöld" lét miként változtatja meg ezt a diétát?  Mert most ismét azt érzem mint decemberben, nagyon, de nagyon unom, talán az egyhangúság miatt, de hiába álltam több bolt zöldséges pultja előtt, nem kívántam egy zöldséget sem, de gyümölcs sem izgatott fel, viszont, a jó hír, hogy a csoki sem gerjesztett bennem kívánalmat, holott jócskán bevásároltam húsvéti ajándékok gyanánt,.

Mondjuk fogalmam sincs, mi lenne az az étel amit most szívesen megennék!

De vasárnap jön az igazi megmérettetés, mivel egy szülinapi ebédre kell mennem, de enni, akármit nem lehet! Ezért arra gondoltam, hogy kissé meg kell szegnem a diéta tilalmat, és levesben főtt zöldségeket fogok fogyasztani, mert halnak nem sok esélyét látom az ünnepi asztalon, barna rizst ők nem fogyasztanak, így marad a levesben főt zöld, csak, hogy mégis  egyek valamit délidőben és ne legyek udvariatlan a vendégségben!

Amikor nincs időm

Jó, ha egy diétás kúra alatt van idő előre megtervezni, és elkészíteni a kaját, pláne ha az ember lánya cukros, és ugyebár nem mindegy, hogy mit eszik! A mai nap nem arról szólt, hogy odafigyeljek magamra, és több időt szánok az étkezéseim előkészítésére, elkészítésére, így gyorsan volt egy alma reggelim, egy 1o perces baromira nem frankó tökfőzelék ebédem, ami nem állt másból mint mirelit cukkini, házi vegeta, és kapor mint ízesítő, s mindez pár perc alatt minimális vízben megfőzve

fc_001.jpg

majd turmixolva!

fc_006.jpg

Nem lett volna ezzel semmi gond, ha egy kis tejfölt, joghurtot, tejszínt, ecetet kaphatott volna, de így magában nekem nagyon nem jött be!

Vacsora idő közeledtével vendég esett be, így egy zöld alma került csupán csak az asztalra,

Remélem a cukrom tökéletes értékeit még a doki is irigyelné!

Az erő

Mondhatom, hogy az erő velem van! :)

Jó pár csábításnak voltam kitéve a mai nap folyamán, de sikerrel helytálltam és nem csábultam!

A mai nap gyorsan röviden, reggelire brokkoli, sós paprika krémmel,

esd_010.jpg

ebédre kelbimbó és kukorica, házi-vegetás vízben főzve és zsázsa csírával megszórva,

esd_018.jpg

vacsorára kurkumás, saját termesztésű főtt csicseriborsó volt.

esd_026.jpg

Újra egy 7 napos diéta!

Már olyan régen akartam folytatni a tavaly elkezdet, 5 hetente jól bevált gyümölcs-zöldség diétámat, de fél napnál tovább nem ment!

Nem tudom megmondani, hogy mitől jön a "katt", amikor tök lazán megy a kezdet, illetve az egész hét, és azt sem tudom megmondani, hogy mi van akkor amikor nem és nem tudok ráállni arra, hogy egy hétig  zöldségeken éljek, holott már talán 4-5 alkalommal megtapasztalhattam a NEM ÉHEZŐ kúra jótékony hatását.

De talán mégis?

Amikor kezdem rosszul érezni magam a bőrömben, amikor valami eü baj kezdi felütni fejét, na akkor pikk pakk ráállok. Lehet most megint ez van porondon?

Unom már a dokik végletességét, vagyis az egyik olyan alapos, hogy már túlzás, a másik meg olyan laza, hogy még azt sem tudja megmondani, hogy egy inzulinos cukrosnak hány vérvétel "javasolt" egy év alatt!

Mindegy, úgy is minden beteg más, és mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy mi az ami jó neki és mi az ami nem! Apropó a legutolsó "vicc" amikor egy reumatológus megmondta, hogy nekem a szervezetemben sok a húgysav, mert az alapbetegségemnek az az egyik tünete, erre mondom neki, hogy NEM, mivel talán az az egyik lelet ami minden vérvételnél normál tartományban van, erre ő mosolyog, és közli az nem lehet. Bírom amikor a doki (nem fiatal,jócskán van tapasztalata), tankönyv után diagnosztizál, Én messze kilógok a tankönyvi diagnosztikákból, mivel a kezem már 18 éve műtötték volna S.O,S-ben, de lemondtam, és fél évekre gyógyszer nélkül tünetmentesítem magam, holott olyan állapotban voltam, hogy minden kiesett a kezemből. Mindenre van természetes gyógymód, csak nyitott szemmel/füllel  kell járni, és sajna önmagunkon  kísérletezni.

Nem szaporítom tovább a sorokat, inkább írom a mai menümet, aminek köszönhetően a közérzetem javult, és a vércukrom is normalizálódik!

Reggelire 0,5 liter útifűmagos víz, + fél óra múlva egy alma, ebédre félig fagyos cseresznye, vacsorára mandarin volt!

 

A várva várt paprika

Végre, már-már feladtam, azt gondoltam újra kell ültetnem a paprika magokat, de nem, 1-2 napja megjelentek az első hajtások (2.-án ültettem és 1o-11 napra mutatkoztak az első palánták).

esd_005.jpg

esd_004.jpg

A paradicsomok 1 kivételével nagyon szépen nőnek.

esd_009.jpg

A sima hegykő zeller is szépen halad, de a drazsírozott még nem mutatkozik, és pár paprika fajta is várat még magára.A salátának adok még egy hetet, és kísérletként pár darabot kipoharazok majd. A rukkolám úgy tűnik túl lett locsolva, mert pár hajtás kimúlt. 

A zsázsa már tegnap itt ott mutatkozott (hétfőn ültettem 3 nap kellett neki) , de a vele egy napon ültetett bazsalikom és kakukkfű, még nem állt be a hajtó sorba:)

 

Még most sem késő!

Szombaton egy pár csomag magra szert tettem, és ma gyorsan el is ültettem.

Több féle bazsalikomot vettem, de csak a törpe verziót ültettem el, a citrom és a faháj illatú,a lilával együtt, majd csak már ha kint jobb idő lesz, kerül a földbe, mivel lassan már nincs hely ahová tehetném az edényeket, De kakukkfűvet, és zsázsát is szórtam egy cserépbe, és egy fagyis dobozba.

zsazsa.jpg

Zsázsát még nem ettem, kíváncsi vagyok milyen lesz, sajnos hiába van csiráztató edényem, a csíráztatás nekem nem megy, mivel ahhoz egyenletes meleg kell és nálam az nincs, ezért könnyen bepenészednek, így pár próbálkozás után le kellett tennem a csíranevelésről, holott szeretném ha azt is megtudnám télen termelni és szélesíthetném általa a téli zöld palettám.

Azt mondtam nem fogok pritamin paprikát ültetni, mert tavaly későn ültettem, és bár sok lett rajta, de 9o%-ban zöld maradt és leszedés után sem ért be, de olyan finom paprikát vettem szombaton, mint még eddig soha, így nem tudtam ellenállni, és ma el is ültettem egy adagot,.

fb_011.jpg

Tavaly pont ugyan így FRISS paprika magból ültettem, és csodás palántáim lettek, de akkor bőven benne jártam már az áprilisba, és talán ez volt a baj, hogy a paprikák nem tudtak beérni. Idén ezért ültettem paradicsompaprikát, vagyis a pritamin lapított formáját, mert évekkel ezelőtt kora ősszel nagyon sok zöld, illetve kissé narancsos színű paprikát kaptam, és papír dobozban karácsonyra csodásan beérett, tavaly ezért vágtam bele az áprilisi pritaminültetésbe, na de remélem idén nagyobb siker koronázza majd ténykedésem.

Pár cserép zöld futó növényt, és aszparágusz magot is ültettem.

fb_006.jpg

fb_007.jpg

fb_010.jpg

Ma a kora reggeli terepszemlém alkalmával azzal szembesültem, hogy a ma 1 hete áztatott/ültetett paradicsomjaim életre kelnek!

03_12.jpg

A zeller is kezdi szépen emelgetni a fejét, lassan minden előbújik.