Szétválasztó diéta

Ami nem megy...

2017. május 08. - önismereti utazó

.. azt nem kell/ene erőltetni!?

Úgy érzem részemről ez a kúra befejeződött, Sok volt a 1oo nap, nem kel nekem még + két hét, úgy érzem, hogy menet közben a lelkem is "kiéhezett", ezért nem sanyargatom magam tovább! 

A napokban erősen fűszereztem, ma csokit, cukrot, és kakaót is fogyasztottam, a gyomrom köszöni jól van. vagy legalábbis lazán vette a megpróbáltatásokat. Ezért úgy döntöttem nincs ínyemre a további megvonások köre. Illő ideje visszatérnem a "normális" életbe, Talán azt elértem, hogy nem kívánom annyira a húst, a cukrot, és az édességet, ha már ezt életem részévé tudom tenni, beépítve a mindennapokba, már duplán megérte! Nem tudom mikor fogok a jövőben hasonló kalandkúrát kezdeni, de szeretem magam önmagammal szemben megmérettetni, az akaraterőm próbára tenni!

Köszönöm azoknak akik figyelemmel követtek, miden jót kívánok,, és egészségben, erőben gazdag életet!

Amikor a kitartó kedv mélyrepülésbe kezd

Reggel bátran falatoztam a zöldségekben dúskáló szokásos pirítósom, majd elcsábultam egy kis grillázskrémre, nem gondoltam, hogy sok lesz, hiszen az is csak színtiszta szénhidrát, de még ez nem volt elég, hozott a szomszéd egy kis friss meleg pogit, abból is falatoztam, mert ugye az is szénhidrát, és hát délelőtt szabad!!!

Majd amikor másfél óra múlva cukrot mértem, jócskán kikerekedett a szemem, mint a hülye gyereknek, aki életébe először mér étkezés után vércukrot, Az érték nem kissé verte az eget!

Alapon bal lábbal keltem, így erre ez a kis cukor már csak hab volt ama tortámon! Holott napok óta normál értékeket mérek, sőt van amikor alatta van rendesen.

Ebédre a tegnapi füles káposzta maradéka került a tányéromra,

Vacsorára egy göngyölt valamit készítettem.

toltott_4.jpg

A valami, gombát, főtt tojást, paprikát, hagymát,fokhagymát, borsot, paradicsomot, és sós paprikakrémet tartalmaz. Sütöttem mellé a mélyből kivet, és már kiengedett (ezért barnult meg), birsalmát, és zellert.

koret.jpg

Tálaláskor egy kis joghurtos majonézzel locsoltam meg.

vagott_felulet.jpg

Tudom, a mai nap jócskán nem fér bele a szigorúan vett diétámba, de úgy látszik az akaraterőm véges, és már nagyon unom ezt a korlátozásokkal teli történetet. Kíváncsi vagyok a gyomrom a cukros, borsos történetre miként reagál majd?

Fő a változatosság

Reggelire a változatosság nevében,  pirítós volt, zsülienre vágott sárgarépával, retekkel, és hegyes erőssel.

reggeli_11.jpg

Ebédre sült kolbász, serpenyőben zsírjára pirítva, és mivel idő szűkében voltam, köretként sajna nem főtt zöldséget ettem mellé, hanem savanyúságot. Ez mondjuk alapon nem illik bele ebbe az étkezési formába, mivel a savanyúság cukrot tartalmaz, de egye fene,úgy döntöttem  ennyi még belefér.

Vacsorára natúr joghurtba puffasztott amaránt került. Az amaránt szénhidrát tartalmával nem vagyok tisztában, de az inzulin miatt, muszáj "tartalmasabb" vacsorát fogyasztanom.

A cukromat a reggeli pirítós, sárgarépa páros kissé megdobta, tehát ideje lenne lassabban felszívódó szénhidrát után néznem!

15 napos nekifutás

Úgy döntöttem, hogy még egy kicsit jobban odafigyelek az étkezésemre, csak mert haloványan jelzett a gyomortáji fájdalom, ezért még tovább kell folytatnom, a gyomor kímélő étrendem, de más tiltólistát vezetek be, illetve engedek a megszorításon, habár ma a napvégére azt érzem, nem, hogy engedtem, hanem még jobban szorosra húztam a "gyeplőt".

Ugyanis, azt gondoltam ki, hogy szénhidrát fehérje diétát vezetek be, amivel már több alkalommal sikert értem el, és mivel csak két hetes kúráról van szó, remélem ez még menni fog.

Legalábbis ezt képzeltem el, de  estére, kissé megváltozott az elképzelésem, lehet ez még rosszabb lesz mint a mögöttem lévő 1oo nap?

Ugyanis ennek a diétának volt egy alapreceptje, amit én rendszerint betartottam, de most nem akarom betartani, illetve csak (nagy) vonalakban szeretnék hozzá idomulni. A lényeg az, hogy szénhidrátot csak reggel lehet fogyasztani, és azt is csak, és kizárólag zöldség kíséretében, vagy üres pékárú formájában, netán nagy szénhidrát tartalmú zöldségként. Ebédre, és vacsorára fehérje a menü, de szintén csak zöldségek kíséretében. Vagyis ennek a diétának a lényege, hogy a fehérjét, és a szénhidrátot nem szabad együtt fogyasztani!

Ezért reggelire, fokhagymás pirítós volt csirkezsírral, rukkolával, paprikával, paradicsommal, és hagymával,

Ebédre natúr raguleves készült, vagyis tészta, illetve grízgombóc nélkül, csak zöldségekkel került elfogyasztásra a csirkeaprólék.

Vacsorára szójaszószos körözött volt, paradicsomba, és paprikába töltve.

pari_1.jpg

A félzsíros túróhoz, tettem egy kanál tejfölt, majd paprikakrémmel akartam ízesíteni, de megláttam a szójaszószos üveget, és inkább azt tettem bele. Ízre nem egy szokványos körözött ízét hozta, só, és egyéb fűszereket nem tettem hozzá, csak pár szál hagymahajtást vágtam még bele, és rá.

vacsi_6.jpg

A reggeli laktató volt, az ebéd is, de a vacsorához nagyon jó lett volna valami kenyérféleség, Visszagondolva, az eltelt 1oo napra, ott azért sokkal laktatóbb kajákat fogyasztottam! Meg is látszik a mai menü a vércukor szintemen:) ezért bár egész nap ellenálltam, de most pár darab mogyorót meg kellett ennem, mert nem szeretném, ha nagyon leesne éjjel a cukorszintem.

Összegzés a 1o1. napon!

A kitűzött száz napot megéltem!

Eleinte sok kísértésben volt részem, de büszke vagyok, hogy a hús, cukor, és az édesség is alul maradt az akaratommal szemben!

Viszont az elégedettségemben az öröm mellé, űröm is vegyül, mert a tejet, tejfölt, nem tudtam elengedni! Rövid ideig sikerült meglépnem, de most nem ment hosszútávon fenntartanom a tejtermék mentes létet, ennek több oka is lehet, az egyik az, hogy a diétám "gyomor" jellege miatt, nem kötötték ki a tejterméktilalmat! Habár a szénhidrát sem volt tiltó listán, és a teljes húspaletta sem, de nekem mind kettő alapon tiltó listás történet/nek kellene, hogy legyen.

A csípő műtétem okán, a gyógytornásszal való beszélgetés látókörömbe hozta, a cöliákiát. Több mint 5o betegséget sorolt fel egy iromány, a lisztérzékenység kapcsán, és az ott olvasottak között több probléma is játékos az életemben, ezért gondoltam legyen teljes körű gluténmentesség! Csak ott rontottam el, hogy amikor januárban nagy labor készült, nem kértem meg a dokit, hogy lisztérzékenységre is kérjen vérvizsgálatot. Most ismét esedékessé vált a labor, mivel vércukrom esetében eltelt egy negyed év, és a doki kéri a visszamenőleges HBA1C-t, ami kimutatja mennyi volt az éhgyomri 3 hónapos vércukrom, és most hiába kérnék cöliákia tesztet, a diéta miatt tuti nem lenne ellenanyag a véremben.

És még van egy érzékeny pontom, ami nem engedi teljessé tenni az örömöm, ami nem más mint a bolti majonéz,házi ketchup, és paradicsomzselé, amiket néha fogyasztottam, és ezekben bizony CUKOR van, volt!

Így az öröm nem 1oo%-os! De nem vagyok tökéletes, és 1oo napot megélni, úgy, hogy kb 6o-7o napig bezárva a 4 fal közé, lábadozva egy műtét után, melynek okán nem kis lelki megpróbáltatások során mentem át plusz még a tiltólistás étkezés, nagyon nehéz volt. El kellett telnie 2-3 hétnek, hogy az ember belerázódjon a tiltólistás életbe.

De most visszatekintve az elmúlt 1oo napra, amiért kezdtem, vagyis a gyomor gondjaim majdnem teljesen eltűntek, de azért tegnap csak bejelzett a kedves, hogy tudjam még van "Ő" nekem. Habár napi szinten a sok tünet egyikét sem észlelem, de időnként érzek egy kis szúrást gyomortájékon. a tegnapi esemény arra volt jó, hogy visszaigazolja a már hetekkel ezelőtt lefixált elképzelésemet, mely szerint folytatnom kell a diétát, de már nem olyan szigorú keretek között, illetve más területre kell lépnem!

Érdekes, eltelt 1oo nap, sokféle élelmiszert nem fogyasztottam, és még sincs bennem vágy, nincs az, hogy örülten kívánok valamit, és alig vártam, hogy vége legyen a szigorú tilalomnak! Sem  húst, sem  csokit, sem az édességet nem kívánom! Lehet 1oo nap kell a változás rögzüléséhez?

DE nem akarok vegán lenni, sem gluténmentes, sem semmilyen megszorításban rendszeresen élő ember! Amíg nem kötelez rá az élet, addig szabadon szeretném élni az életem. Jó néha így kipróbálni, az akaraterőt tesztelni, a szervezetet tisztítani, habár, kíváncsi lennék mikkel szennyeztem most, hogy a sok magot ettem, illetve magőrleményt, amit mind a boltba vettem, Ezért nem tudni mivel kezelt magok voltak ezek!

Összegzésként jó volt, és úgy érzem eredményes, de mától kezdődjön egy másik élet...

98

Még két nap, lassan ideje lenne elgondolkodnom, hogyan tovább, illetve azt már kb tudom miként szeretném folytatni, de, hogy meddig? Nem nagyon akarok életmódot változtatni, de ...

Ma megint egy gyors napom volt, amikor is majdnem délben került sor egy villámreggelire, ami mozzarella volt paradicsommal és szójaszósszal nyakon öntve .

Ebédre kaptam egy kis főtt babot, amit felöntöttem vízzel, tettem bele egy jókora adag tejfölt, kevés sós paprikakrémet,egy darab vajat és két kanél lenmaglisztet majd összeturmixoltam, és pirított főtt- füstölt szalonnával megszórtam.

bab_4.jpg

Dekorként kapott egy kis tárkonyt, és chilit, Majd első kóstolás után megöntöttem balzsamecettel, de a cukor nekem nagyon hiányzott!

A lenmagliszt a vajjal, tökéletes csirizesítő volt!

Vacsorára banán volt.

 

Túrós kenyér

Az úgy volt, hogy növényi csuszát akartam enni, de a napok óta bennem tomboló kenyérláz, nem bírt tovább, és elkezdtem túrós kenyér recepteket keresni! Természetes, hogy nem maradtam recept h,így a következőkből állt össze:

-25 dkg túró

-25 dkg liszt

-egy csomag szárított élesztő,(habár ezt tuti elhagyhattam volna, mivel nem vártam arra, hogy elkezdjen dolgozni, így a végeredmény formájában nem sok vizet zavart!

-só

-őrölt kömény

-sós paprikakrém

-olaj

-tej

-és innentől jött a buli kukorica liszt

-gm mentes  zabpehely liszt,

-kendermagliszt

mivel hol tej kellett, hol liszt!

A végeredmény a túró miatt egy belül puha, alul jól átsült lapkenyér formátum lett!

bae_003.jpg

Előmelegített sütőben közel 5o percig sült,

bae_005.jpg

Ízre nagyon finom volt, de a puhasága miatt nekem nyersnek tűnt, de nem mondhatni, hogy az volt, ezért

bae_013.jpg

kíváncsian várom, hogy ha a diéta letelik (még 2 nap), a túrót hagyományos sikér tartalmú lisztel összegyúrva, és normális élesztővel kelesztve milyen kenyér sül ki belőle?

 

Lassan vége

96. napot élem, Már jó ideje nem tervezek, nem ötletelek előre, mivel bőven van más dolgom, vége a télnek, megkezdődtek a munkás napok, ezért van, hogy arra van csak időm, hogy gyorsan bekapjak valamit, és már robogok tovább. Nem szeretem a másnapos kajákat, de "dologidőben", aranyat ér!

Ma reggel is nagyon örültem, amikor a hűtőajtót kinyitva megtekintettem a tegnapi vacsim maradékát! Spenótos polentás rakott karfiolt, így nem kellett reggelit készítenem, csak gyorsan elfogyasztani.

Ebédre a 3 napos gombás székely volt. Hát, egy biztos, nekem eddig sem kellett, és ezután sem lesz szívem csücske a  többnapos káposzta, Azt mondják az ízek akkor érnek igazán össze, de egy nagy baj van, nagyon nagy baj! Én mindent frissen forrón szeretek, és felmelegítve már nem, de a fentebbi okok kapcsán, délben kiegyeztem a maradék káposztával, Jól megszórtam puffasztott amaránttal (ami tökéletes kenyérhelyettesítőnek bizonyult), meglocsoltam tejföllel és már az ebéd el is készült!

Vacsorára kenyeret sütöttem, bővebben majd a következő posztban.

bae_013.jpg

A még langyos kenyér megolvasztotta a fagyos csirkezsírt, és a saját termesztésű friss zöldségek (rukkola, hagyma, retek), csodás kísérőként mennyei vacsorát biztosítottak.

Nincs is jobb amikor valódi íze van a zöldségnek,

bae_007.jpg

és tudom nem kell félve fogyasztanom, mivel nincs benne, növényvédő, permet, tápoldat!!! Bárki megteheti, hogy saját zöldséget egyen, csak előre kell gondolkodni! Nem kell más csak egy cserép, és féltő óvó gondoskodás!

Hiába van jókora kertem, a retek mindig férges, rukkolát ültettem már szabadba, de az sem nőt meg, ezzel szemben ha cserépbe ültetem, hamar lehet fogyasztani.

bae_006.jpg

Rukkolát már évek óta cserépben nevelem, a retket idén próbáltam meg először, de ezentúl nem fogom másként nevelni!

bae_009.jpg

(fotók holnap)

 

Zelleres, gombás lecsó

Reggelire hagymás tojásrántotta volt, gyors, "véletlen" morzsakenyérrel, Eredetileg egy serpenyős lapkenyeret, palacsintaszerűséget szerettem volna sütni, de valamiért, talán a sok víz miatt, nem maradt egybe, így egy lapos fakanál segítségével"törtem", és addig kevergettem, amíg azt nem éreztem, elég sült már :) Az alapanyagok kendermagliszt, víz, kendermagolaj, só volt.

Ebédre gombás, zelleres lecsó készült.

lecso_1.jpg

Az elkészítésben nem volt semmi különleges, a hagyományos mód készült, csak egy tojás nagyságú zellergumót kockáztam még hozzá. Ettől a kis zellertől, fura ízélményben volt részem, mert mivel kevés volt, így csak néha került a villára, de akkor bombaként robban a szájban, hiszen nem számítunk zeller ízre egy lecsó fogyasztása közben!

gombas_5.jpg

Vacsorára, olajos halat ettem, zöldségekkel.

Cukkinis nem tudom mi

Reggelire gyorsan, kutyafuttában egy banánt ettem.

Ebédre az a csodás borsólevesnek készült tejes, tejfölös curys levesmaradék volt,

Vacsorára egy nem is tudom minek nevezemet sütöttem, Az alap chia mag volt, ami egy kis vízben kocsonyásodott, majd kapott, kukoricalisztet, lenmaglisztet, sós paprikakrémet, és egy kevés repceolajat, és ekkor jött az ötlet, van egy kevés cukkini a hűtőben, ami a mélyből kivéve, már kiengedett, így azt adtam hozzá, a  masszához, majd forró tapadásmentes sütőben mindkét oldalát megsütöttem.

cukkinis_lepeny.jpg

Saját termesztésű rukkola salátával és fokhagymás, paprikakrémes tejföllel lett tálalva.