Liszt, cukor-édesítő, hús, és (RÉSZBEN) tejtermék mentes...

Második Önismereti Kalandkúra

Borsós brassói, avagy 4 zöldséges majdnem egytál

2017. március 20. - önismereti utazó

Reggelire körte volt a napindító.

Ebédre a tegnap elmaradt brassói készült. Habár fogalmam sincs miért lehetne erre azt mondani, hogy brassói, na de legyen, Legyen annak a "blogtársnak" igaza, akitől az ötletet (mondhatni) loptam!  Habár ő ha emlékeim nem csalnak, rizzsel készítette, de mivel a brassói szerintem kifejezetten krumpli függő, így én krumpli helyett sült  zellerrel, és sárgarépával készítettem el, mert a borsó mellett, a krumpli nem picit emelte volna meg a vércukrom! Habár a sárgarépa is emel, de kevés volt a zeller, így kellett még valamit hozzá tennem,

Az utolsó mélyhűtött gombámat vettem elő, és egy serpenyőbe, a fagyos borsó társaságában elkezdtem felmelegíteni. Reszeltem rá 3 gerezd fokhagymát, és megszórtam egy kevés őrölt, valódi fekete borssal, (Úgy érzem lassan kellő ideje lesz visszatérnem a fűszerek intenzív világába.)

Míg a borsó, és a gomba összemelegedtek, addig egy darab zellert, és egy sárgarépát megpucoltam, felszeleteltem, majd forró olajban megsütöttem.

o_009.jpg

 Tálalás előtt a borsós gombához adtam egy kanálnyi vajat, szórtam rá sörélesztőt, és egy kevés vizet loccsantva hozzá, alaposan összekevertem, csak, hogy ne egyhangú íze legyen.  Amikor tányérra került a változatosság kedvéért, ismét megszórtam sörélesztővel, Finom, zöldséges kalóriaszegény étel volt! 

Vacsorára majdnem almát ettem, de valami laktatóbbra vágytam, így két tojást egy kevés sós paprikával, majoránnával megsütöttem, és pár szelet vajas kétszersülttel fogyasztottam el.

Hmm hmmm hmmmm, majdnem vega gombás köles (töltött) káposzta

Nem sikerült a tegnap esti elképzelésemhez tartanom magam, midőn reggelire alma volt tervbe véve, de amikor a szemeimet elérte a reggeli fény első tündöklő sugara, rögtön laktatóbb reggelire vágytam, így tépdelt bundás lett a reggeli lakoma. Fogtam egy zsömlét és apró darabokra tépkedtem, majd kevés vajon elkezdtem pirítani. Amikor már úgy éreztem kész, ráöntöttem két felvert tojást, és megsütöttem, Mondhatni bundás kenyeret ettem, csak nem szokványos formában. Mivel a zsömlének a burgonyapehelytől nyersesnek tűnő állaga van, ezért választottam ezt a tépkedős, pirítós verziót,. kovászos uborkával pazar lakoma volt, pláne még ha lett volna egy jó kis mézes citromos tea.. na az lett volna az igazi "hmm" lakoma :) de így is jó volt,

Ebédre töltött káposzta készült, ami majdnem vega lett,de a végén az a fránya tejföl..

na meg az elején az a kis bőrös csülök...,

kaposzta_1.jpg

A hűtőben tartott kutakodásom során kezemben akadt egy zacskó csülökhúsról lefejtett bőr. Ez a vékonyan zsír fedte bőr, isteni a töltött káposzta alatt, Ezért ma reggel úgy döntöttem, hogy a "brassói" eltolva, helyette töltött káposzta kerül az asztalra. 

A bőr fel volt kockázva, így gyorsan ment egy pirított hagymaalapra, és alaposan ki lett sütve-főzve, így csodás kollagénes kocsonyás réteg keletkezett belőle.Erre került egy sor saját savanyítású házi káposzta, majd pár darab köles gombóc, és a sort végül ismét káposzta zárta.

.A gombócot picit elcsesztem, de erre már csak akkor jöttem rá, amikor az étel elkészült, és falatozásba kezdtem.

Húsimádó korszakom során többször készítettem már kölessel gombócot, de akkor nem volt vele gond, most  nem számoltam azzal, hogy a darált hús nedvessége, lazább szerkezete, zsírtartalma bőven enged teret a köles vízfelvevő képességének.

koles_3.jpg

Most szomorúan tapasztaltam, hogy hiba volt két kanálnyi köles lisztet szórni a masszába, Vagyis,a mosott köles mellé ment a ledinsztelt gomba, kapott 2 gerezd zúzott fokhagymát, egy tojást, és egy kanál köles lisztet, de amikor összekevertem, túl hígnak bizonyult a massza, nem akart gombóc formátumot ölteni, féltem, hogy főzés közben szétesik, ezért adtam hozzá még egy kanálnyi lisztet, holott lehet csak a gombát kellett volna összezúznom?

Mint utólag kiderült a liszt sok lett,nem kellett volna a második kanál, mert így egy picit kemény gombócokat kaptam, nem tudott kellő vizet felszívni a közepében megbúvó kölestársaság,

Tanúság, a gombát le kell darálni, vagy nagyon apróra felvágni, nem jó a szeletelt verzió, és lehet a kölest sem árt beáztatni, hogy már vízzel telve másként működjön a gombóc belsejében. 

De ezen kis tanúságtól eltekintve, nagyon jól működött a töltött gombás köleskáposzta. Apropó, mivel a savanyú káposzta házi készítés, ezért soha nem szoktam levelekbe tekerni a tölteléket, csak sima gombóc formában kerül két réteg káposzta közé. Hasonlóan járok el, a töltött paprika készítésekor is,nem paprikába töltöm a gombócokat, csak felaprított paprika közé kerülnek.

Tejföllel tálaltam, mert ugye a töltött káposzta tejföl nélkül elképzelhetetlen, bár vacsorára is káposzta volt, de ott kísérleteztem, és egy kevés vajat tettem a serpenyőbe, majd rászórtam két kanálnyi sörélesztőpelyhet és egy kevés vízzel hígítottam, Megkockáztatom volt olyan jó mint a tejföl :)

Vannak napok amikor...

.. semmi sem úgy alakul, ahogyan szeretnénk,

A mai nap pont egy ilyen nap volt, Kora reggel a sütő beizzítva, ment a nagyüzem, menet közben arra gondoltam, hogy sok jó kis helyen is elfér, a forró sütőben két tepsi is megfér egymás társaságában, és már pakoltam is be a kiflikrumplikat, hogy sülten a szokásos reggeli formájában, vajjal, hagymával. és sós szalonnával karöltve kerüljön az asztalra.

Nem is volt semmi gond, a kétszersült mellett szépen megsültek a krumplik, de valamiért mégsem ízlett kedvenc reggelim, és sajna ez a "csalódás" délben is folytatódott.

Ebédre lecsót készítettem.

o_003_1.jpg

A mélyből, előre lepirított laska gomba került a paprika mellé, de most nem paradicsomlekvárral, hanem házi ketchuppal lett ízesítve. Nem tudom, lehet ez az oka, de most nem ízlett úgy, mint a múltkor. Pedig a kétszersült frissen roppanósan jó alapot adott, de maga a lecsó valamiért nem volt ízletes. Lehet a paprika mellett a laska nem kell úgy életre mint a barna csiperke?

Az ebéd is csalódást okozott, Nem is szólva a reggeli zsömléről, amiben dominánsan jelentkezett a kukorica íze, holott nem csak abból állt! A kétszersült  végül is enyhített a mai csalódások során, habár elhatároztam, hogy a lent visszább veszem, mert ő is uralkodik a többi liszt felett, pont mint a kukorica a zsömlében! .

Vacsorára ismét datolya volt, csak mert még maradt tegnapról egy pár darab.

Amikor a madzag szakadásnak indul

Reggelire krumplis répás röszti készült.

A sárgarépát, és a krumplit lereszeltem, majd sóztam, és félretettem. Lusta voltam? Lehet, de nem volt kedvem öntetett kreálni, holott van egy adag zabom beáztatva, és a sörélesztőpehely is kézügyileg volt, de "nemakaródzott" tejfölhelyettesítőt gyártanom! Ezért két kanál tejfölbe, belereszeltem 3 gerezd fokhagymát, sós paprikakrémet adtam hozzá, és jól összekevertem, majd a sűrűségén enyhítettem két kiskanál tejjel.Tudom ez nem fér bele a tejmentes életbe, de egyre jobban fáradok, Nem szó szerint, hanem átvitt értelemben. 54. napom töltöm, hosszú ez így, pláne, hogy a kert még nem ontja terméseit, a vásárolt termékek eredete, vegyi anyag tartalma meg elég sok aggályt hoz felszínre bennem, de ez megint csak az én problémám..

reggeli_2.jpg

Visszatérve a recepthez, mire a tejfölös öntettel elkészültem, egy kevés vizet eresztett a lesózott zöldség, megszórtam őrölt szerecsendióval, és egy tojást ráütöttem, majd egy kevés köleslisztet tettem hozzá, és összekevertem. Egy tapadásmentes serpenyőbe kevés zsiradékot tettem, majd két kanál segítségével kis halmokat formáztam, és a forró serpenyőbe pár perc alatt mindkét oldalát készre sütöttem.

repas.jpg

Nagyon finom reggeli volt, és fokhagymás tejföl nélkül, tuti nem lett volna ilyen jó!

Ebédre (fagyasztós) bajai halászlé került az asztalra..

halaszle.jpg

Vacsorára pár szem datolyát ettem.

 

Zöldség, zöldség, gyümölcs

Reggelire a tegnap ebédkor félretett, főtt babot készítettem el. Egy fej hagymát felszeleteltem, egy kis zellert sajtreszelőn lereszeltem, és a babbal együtt egy kevés vajon megdinszteltem. Amikor már kellően pirult, két tojást egy kevés sós paprikakrémmel felvertem, és ráöntöttem a  zöldségekre.

babos_1.jpg

Úgy szerettem volna egyben megsütni, de sajna a bab sok volt, és amikor fordítottam atomjaira esett, itt-ott maradt csak egybe. De bánatomat feledtette a csodás laktató lakoma, amihez ecetes cékla volt a kísérő.

Ebédre gyorsan kellett valamit összedobnom, ezért a főtt- sült zöldségek mellé tettem le a voksom.

zoldek.jpg

Zellert, karalábét, sárgarépát, és egy krumplit felszeleteltem, majd sós vízben megfőztem, utána repceolajon lepirítottam, majd friss töpörtyűvel, és savanyúsággal tálaltam.

Vacsorára almás, körtés, birsalmás kompót volt, A mélyből már tegnap kivettem egy adag birsalmát, ami mellé felkockáztam egy körtét, és egy almát. Leöntöttem annyi vizel ami elfedte és megszórtam őrölt fahéjjal, Amikor a víz elkezdett forrni, lezártam a gázt, és hagytam a gőzben tovább puhulni a gyümölcsöket.

 

Ismét egy hét

Rohan az idő, ismét eltelt egy hét, de az állapotom úgy látszik stagnál. Már hetek óta elhanyagolhatóan, de azért 1-2 naponta jelez a kedves gyomortáji fájdalom, A tízes listán már csak 2-3 pontos, de akkor is jelen van, és ez aggaszt, hiszen már a félidőn túl léptem. Azt gondoltam, most is elég lesz 3o nap, és minden rendbe jön, de sajnos nem így történt. 

Öregszem, a szervezetem már nem úgy reagál bizonyos dolgokra, ahogy azt pár éve tette, tudom türelem, csak arra van szükségem, de az a baj, azzal állok a legjobban hadilábon...

Újabb botlás

Reggelire a tegnapi kétszer roppanósom volt vajjal, és hagymás tojásrántottával, na meg jó kis házi savanyúsággal. 

Ebédre babfőzelék készült, önmagával sűrítve, és pirított füstölt szalonnakockákkal,

bab_1.jpg

A fagyos babot, forró paprikakrémes sós vízbe pár babérlevél, és fokhagyma társaságában készre főztem, A babot kétszer forró vízben átöblítettem, majd a felét botmixerrel kevés víz, és egy kockányi vaj kíséretében pürésítettem. Tálaláskor beleraktam pár kanál babot, megszórtam a sült szalonnakockákkal, és egy kis kendermagolajat locsoltam rá.

Vacsorára ismételten elbotoltam, A tegnapi kétszersültemre tejfölt tettem és tejjel lekísértem. Nagyon jól esett a tejfölös roppanós, és a tej olyan volt, mintha + cukor lenne benne...

 

5o

Ma ötven napja kezdtem el a hús, liszt, cukor, és édesítő mentes életet. Húst egyáltalán nem fogyasztottam, lisztet sem, de a cukor egy-egy leheletnyi pillanatra játékossá vált az életemben, házi ketchup, és kész majonéz formájában,

A tej, és tejtermékek körét, jóval később vettem fel a tiltó listámra, habár a hétvégén két esetben is vétkeztem, és két kanál tejfölt, és egy kis kocka reszelt sajtot elfogyasztottam, de gondolom ettől a föld még forog tovább, és talán a gyógyulásomban sem vett vissza.

A kezdeti komoly gyomorproblémám, mára mondhatni majdnem teljesen tovatűnt, de ennek ellenére, szeretném a kitűzött 1oo napot végigvinni.( És csak zárójelben jegyzem meg,tiszta szívből örvendenék, ha 1oo nap után tovább tudnám tartani a húsmentes életet, és az agyam jobban ráállna, a vega, vegán létformára.)

 

Krémleves, és paprikás botlás

A reggelit egy almával letudtam.

Ebédre zöldséglevest főztem, majd úgy gondoltam, fő a változatosság, legyen belőle krémleves, hiszen kevés vízzel főtt, így nem kell bele semmi sűrítő.

leves.jpg

Elviekben brokkoli levest szerettem volna főzni, de a végén mindenből került bele valamennyi. Vagyis volt egy kocka zeller, egy kis darab karalábé,pucoltam bele hagymát, sárgarépát, és krumplit. 

alap_1.jpg

A zöldségeket olajon sóval, és szerecsendióval lepirítottam, majd vízzel felöntve készre főztem. Amikor megpuhultak, egy botmixerrel pürésítettem. Puffasztott barna rizzsel, mogyoróval, tökmaggal, és friss petrezselyemmel tálaltam.

Menet közben egy hirtelen ötlettől vezérelve összevágtam egy hagymát, két gerezd fokhagymát, és egy kanálnyi olajon elkezdtem pirítani, Már hetek óta paprikás krumplit szeretnék enni, és most, hogy egy egész lábas hajába főtt krumpli volt a tűzhelyen, gondoltam, készítek valamilyen krumplis ételt. A hagymák már pirulni kezdtek,ekkor egy kanálnyi vizet öntöttem rá, majd gyorsan pár darab krumplit meghámoztam.  A piruló hagymára szórtam egy kiskanál pirospaprikát ,majd a durvára összetört krumplit, és ekkor megláttam egy adag előre pirított, félig fagyos gombát, és nem tudtam neki ellenállni, így ráöntöttem a krumplira, majd pár perc alatt készre főztem.

gombas_3.jpg

Kovászos uborkával, és tejföllel tálaltam. Igen tejföllel, és nem totuval sajna, de számomra a paprikás, "pörköltes" ételek tejföl nélkül elképzelhetetlenek! Viszont nem volt kedvem totu krémet gyártani, így az előttem lévő tejfölös pohárból kb 2 kiskanálnyi tejfölt kivettem, de be kell vallanom, hogy utólag már eme paprikás botlásom roppantmód sajnálom!  De valahol nem tombol bennem mélységesen mély bűntudat,Hiszen nem egy versenyen indultam, senkinek sem kell megfelelnem, csakis önmagamnak, és elég egyéb más problémám van, ezért, úgy érzem, néha egy kis kilengés belefér!

Vacsorára körtét ettem.

 

 

 

Ismét maradékhasznosítás, vagyis töret fasírt

A héten zab, és barna rizstejet készítettem, így most ismét ideje volt a töretét felhasználnom.

Tökfőzelékhez készült feltét,

-zab és rizs töret,

- kevés só,

- cury

- 2 evőkanál chia mag,

- 2 evőkanál víz,

- 2 evőkanál szezámpehely,

- 1 evőkanál köles liszt,

- 1 evőkanál burgonyapehely,

- 1 evőkanál olaj.

A felsoroltakat összekevertem, majd egy kanállal kis lapos fasírtokat formáztam, és forró olajban kisütöttem.

fozelek_1.jpg

Cukkinis tökfőzelékkel tálaltam.

A fagyos tököt annyi vízbe tettem fel főni, ami pont ellepte, 2 gerezd fokhagymát,egy evőkanálnyi szárított kaprot és a rizs, és zabtej maradékát, meg  egy evőkanálnyi repceolajat adtam hozzá,majd addig főztem amíg kellő sűrűségű nem lett. Végül balzsamecettel ízesítettem.

Vacsorára vajas kenyér volt.

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu