Első körben a címben felsoroltam a lekvárom összetevőit, de olyan hosszúra sikeredett, hogy inkább arra gondoltam,hogy legyen egy összefoglaló neve, hiszen ebben aztán van minden!
Minden évben kapok egy pár kiló körtét, amit házasítani szoktam a nyári almámmal. Tavaly egyet léptem, és csokit is adtam hozzá, de nem én lennék, ha idén nem mentem volna még tovább.
Fogtam a kedvenc 4 literes lekvárfőző edényemet, és elkezdtem pakolni,
- alma (kb 1-1,5 kg)
- körte, (kb 1 kg)
- 6o dkg cukor + 2db 3:1 zselésítő,
- 2 fahéjrúd
- 1,5 üveg rumaroma.
- egy citrom kifacsart leve,
-majd mikor már a fenti mennyiség kellően össze rottyant, alaposan átmixereztem, és beletettem a felszeletelt, 2db banánt ezzel már nem mixeltem össze, így a banán a végén pici darabokként van benne jelen. A banánnal kb 5 percet rotyogtattam, majd 1 közepes üveget tele mertem.
Így készült el a fahéjas, rumos, körtés, almás, banános lekvár- alapom, amit az idén már egyszer főztem, és mivel mindenkinek nagyon ízlett, és körtét kaptam bőven, meg alma is van a mélyben, ezért gondoltam készítek még egy pár üveggel. A nyáron készült első főzésnél az alapot nugátos tejcsokival ízesítettem, ezért most mást szántam bele, plusz mivel a mélyhűtőt át kellett pakolnom, és kezembe akadt egy nagy adag darált dió, gondoltam, nézzük mi lesz ha az alap lekvárt házasítom még egy kis darált dióval is,
- Tehát amikor kiszedtem egy üvegnyit az alapból, kb egy maréknyi darált diót tettem az edénybe, és ismét 5 percig kevergettem, majd egy újabb üveget töltöttem meg ezzel a már dióval bővített almás fahájas... lekvárral, ami innentől váltott, és nem kifejezetten lekvár, hanem inkább Gundel palacsinta krém!
A továbbiakban a maradék diós krémhez tettem egy fél tábla 7o % étcsokit, meg egy fél tábla fehér csokit, csak, hogy ne domináljon annyira a kesernyés íz (mert nem mindenki szereti), majd ismételten kb 5 perc volt mire a csoki teljesen feloldódott, és elkezdett rotyogni. Ekkor két kisebb, és egy nagyobb üveget mertem tele ezzel a már dióval, és csokikkal bővített mennyei ízorgiás krémmel.
Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy vágjon bele és próbálja ki, palacsintákba, sütikbe, kekszekbe szuper töltelék!
De magában is bátran kanalazható! ;)